Pizza
Gluten fri pizza?
Ja det funkar faktiskt, även om den inte riktigt kommer upp i samma nivå som den surdegsbakade vedugnseldade varianten.
Börja med degen.
Egentligen borde det dokumenteras noggrannare för pizzadegen behöver extra mycket tid och kärlek för att bli smidig och bra. Det får komma senare i ett eget inlägg.
Först smula ner 1/2 paket jäst 25 g (10 g räcker och gör egentligen ingen skillnad) i bunken.
Tillsätt 1,5 dl ljummet vatten och en tsk socker.
Rör om jäsvattnet. Det bör bubbla lite lätt inom 5-7 minuter.
Då ser du att jästen funkar och börjar äta av sockret.
Häll i 1 msk fiberhusk och låt svälla någon minut.
Tillsätt olivolja och salt.
Ha i 2,5 dl finaxmjöl och kör maskinen i 10 min tills degen är smidig och fin.
Låt degen jäsa 30 min eller till den fått dubbla storleken.
Under den här tiden kan du göra tomatsåsen.
1 burk krossade tomater
0,5 dl olivolja
Oregano
Basilika
Salt
Vitpeppar
1 tsk socker
Koka upp allt och låt puttra under tiden degen jäser klart.
Ställ av tomatsåsen så att den inte är kokhet när den skall på den utkavlade degen.
Knåda ur all luft till ursprungsstorleken. Nu kan du antingen stoppa degen i en påse i kylen (den kommer fortsätta jäsa i kylen, men kylan drar ner jästempot så den kan vänta några timmar)
eller så dalar du degen i lagom stora klumpar. 2 delar passar bra till 2 plåtar.
Kavla degen med lite finaxmjöl på båda sidor för att den skall släppa fint från bakbordet och bli så tunn det bara går.
Lägg ut ett par msk tomatsås på den utkavlade degen.
OBS lägg inte på för mycket, men det lär man sig efter första gången,
Lägg ut finskuren mozarella och så in i en het ugn, helst upp mot 400 gr, men det klarar vanliga ugnar inte, så kör på 190 gr med varmluft så kan du köra två på samma gång utan att någon bränns i kanterna.
Så snart osten ser lagom brun ut så borde pizzadegen vara klar.
Ut med pizzan och lägg på toppingen.
Mitt förslag är heta gambas eller parmaskinka.
Förbered under tiden pizzan går klart i ugnen.
Stek jätteräkor i het rapsolja med vitlök och chili i ca 4-5 min på högsta värme och lägg på direkt eller dela upp några skivor parmaskinka och lägg på pizzan.
Toppa med lite ruccola färska tomater och en god olivolja.
Glutenfri
Mjölkfri
Parmaskinkan är till mig och såklart inte för den som skall undvika rött kött.
Ja det funkar faktiskt, även om den inte riktigt kommer upp i samma nivå som den surdegsbakade vedugnseldade varianten.
Börja med degen.
Egentligen borde det dokumenteras noggrannare för pizzadegen behöver extra mycket tid och kärlek för att bli smidig och bra. Det får komma senare i ett eget inlägg.
Först smula ner 1/2 paket jäst 25 g (10 g räcker och gör egentligen ingen skillnad) i bunken.
Tillsätt 1,5 dl ljummet vatten och en tsk socker.
Rör om jäsvattnet. Det bör bubbla lite lätt inom 5-7 minuter.
Då ser du att jästen funkar och börjar äta av sockret.
Häll i 1 msk fiberhusk och låt svälla någon minut.
Tillsätt olivolja och salt.
Ha i 2,5 dl finaxmjöl och kör maskinen i 10 min tills degen är smidig och fin.
Låt degen jäsa 30 min eller till den fått dubbla storleken.
Under den här tiden kan du göra tomatsåsen.
1 burk krossade tomater
0,5 dl olivolja
Oregano
Basilika
Salt
Vitpeppar
1 tsk socker
Koka upp allt och låt puttra under tiden degen jäser klart.
Ställ av tomatsåsen så att den inte är kokhet när den skall på den utkavlade degen.
Knåda ur all luft till ursprungsstorleken. Nu kan du antingen stoppa degen i en påse i kylen (den kommer fortsätta jäsa i kylen, men kylan drar ner jästempot så den kan vänta några timmar)
eller så dalar du degen i lagom stora klumpar. 2 delar passar bra till 2 plåtar.
Kavla degen med lite finaxmjöl på båda sidor för att den skall släppa fint från bakbordet och bli så tunn det bara går.
Lägg ut ett par msk tomatsås på den utkavlade degen.
OBS lägg inte på för mycket, men det lär man sig efter första gången,
Lägg ut finskuren mozarella och så in i en het ugn, helst upp mot 400 gr, men det klarar vanliga ugnar inte, så kör på 190 gr med varmluft så kan du köra två på samma gång utan att någon bränns i kanterna.
Så snart osten ser lagom brun ut så borde pizzadegen vara klar.
Ut med pizzan och lägg på toppingen.
Mitt förslag är heta gambas eller parmaskinka.
Förbered under tiden pizzan går klart i ugnen.
Stek jätteräkor i het rapsolja med vitlök och chili i ca 4-5 min på högsta värme och lägg på direkt eller dela upp några skivor parmaskinka och lägg på pizzan.
Toppa med lite ruccola färska tomater och en god olivolja.
Glutenfri
Mjölkfri
Parmaskinkan är till mig och såklart inte för den som skall undvika rött kött.
Kommentarer
Skicka en kommentar